KARABÜK’ün YÖNETİM KURULU

09.12.2021

Karabük ‘ün Yönetim Kurulu

Kardemir ‘in Yönetim Kurulu diye yazacaktım ama nedense elim Kardemir yerine Karabük yazmış.
Sonra fark ettim sileyim dedim.
Durdum.
Doğru!
Yanlış değil ki, Biraz düşünülecek olursa…

İşin doğrusu Kardemir varsa Karabük var.

Karabük ‘ün %65 ‘i emekli ve bu emeklilerin %90 ‘ı Karabük D.Ç. Fabrikalarından ve bugünkü haliyle de Kardemir ‘den emekli.

Havası, emeği, atığı, dumanı bizim Kardemir ‘i yöneten Karabük ‘ün ekonomisini yönetiyor bir anlamda.

Onun için Yönetimi iyi tanımak lazım gelir.

Çok değerli yönetim kurulu üyelerimiz var mesela.

Akademisyeninden Bürokratına, Sanayicisinden Maliyecisine, Kültür ve Turizm Uzmanından Bankacısına, Müşavirinden Profesörüne kadar…

Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış Yönetim Kurulu üyemiz bile var.

Türkiye ‘nin mozaiği gibi…

Hepsi bir birinden çok değerli ve hepsi alanında başarılar elde etmiş saygıyı hak eden değerli şahsiyetler.

Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alparslan Bayraktar mesela.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Bakan Yardımcısı olarak görevini yürütüyor ve aynı zamanda da Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yapıyor.

Enerji Yönetimi ve Düzenlemeleri alanında bir çok çalışmaları var.

Konusunun uzmanı Bakan Yardımcımızı biraz tanıyacak olursak;

Kökeni Trabzon’a bağlı Çaykara İlçesi’nden olan Alparslan Bayraktar, 1975 yılında Hatay’a bağlı Kırıkhan ilçesinde doğdu.
1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek öğrenim hayatına başlayan Yönetim Kurulu Başkanımız, 1995 yılında mühendis olarak mezun oldu.

Mühendislik unvanının yanında sosyal bilimler alanında yüksek lisans, master çalışmaları yaparak kariyerini farklı dallarda da genişleten Alparslan Bayraktar, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Laws & Economics (Ekonomi Hukuku), Amerika Birleşik Devletleri’nde Tufts Üniversitesi Fletcher Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Okulu’nda International Relations and Affairs (Uluslararası İlişkiler) ve yine Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Environmental Economics and Policy (Çevre Ekonomisi ve Politikası) alanlarında çalışmalarını yürüterek kariyerine Dr. unvanı eklemiştir.

İş hayatına New York’ta adım atan Bayraktar, Goldenline Inc. bünyesinde satış yöneticisi olarak mesleğe başlamıştır. 2001 ve 2006 yıllarında sürdürdüğü bu görevden sonra Türkiye’ye dönerek 2010 ve 2016 yılları arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) kurul üyeliği yaptı.
(Bu üyeliğiyle EPDK ‘nun ‘en genç kurul üyesi’ olarak tarihe geçmiştir.)
Bu süre zarfının içinde yine 2012-2013 yılları arasında Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği’nde (ERRA) başkan yardımcılığı, 2013-2016 yılları arasında da aynı birlikte başkan olarak görev yaptı.

2015-2016 döneminde Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu’nda da (ICER) başkanlığını da yürüten Dr. Alparslan Bayraktar 2016 ile 2018 yılları arasında da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü görevlerini üstlendi.

2018 yıında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atanan Bayraktar, halen bu görevini sürdürmek ile beraber aynı zamanda Dünya Enerji Konseyi (DEK) Türkiye Başkanı olarak da görev yapmaktadır.

★★★

Yönetim Kurulu Başkan Vekilli Erdal Erdem

1971 doğumlu olmasına rağmen 25 yıllık iş hayatına bir çok başarıları sığdırmayı başarmış.

Kardemir Yönetim Kurulu üyeliğinden önce,
Ziraat Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği ile Kredi Komitesi Üyelikleri,
Ziraat Leasing A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı,
Ziraat Bankası Moscow Yönetim Kurulu Üyeliği,
Halk Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı, Finansal Yönetim ve Planlama Genel Müdür Yardımcılığı, Vekaleten İnsan Kaynakları ve Kalite Organizasyon Genel Müdür Yardımcılığı,
Halk Faktöring A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı,
Halk Bankası Sırbistan Yönetim Kurulu Üyelikleri,
Şekerbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerini yürütmüş ve daha sonra Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği görevine atanmış, aynı zamanda Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanlığı görevini de yürütüyor.

★★★

Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Ercümend Arvas hocamız

1953 Van doğumlu hocamız, lisans ve lisans üstü eğitimlerini dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamlamış.
Doktorasını New York ABD’de Syracuse University’de 1983 yılında yapmış. 1988 yılında doçent, 1994 yılında profesör olmuş.
Syracuse University’de profesör olarak akademik kariyerini sürdürmüş.
Force Office of Scientific Research, Digital Equipment Co., Philips Broadband, RIT Research Corp. Syracuse Research Corp., ANAREN Microwaves Inc., General Electric Co. ve TÜBİTAK gibi dünyanın önde gelen kurumlarına danışmanlık hizmeti vermiş.
Medipol Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü ’nde profesör olarak çalışmalarını sürdüren hocamızın çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre, konferans, sempozyumda sunulmuş ve yayınlanmış makale / bildirisi, kitapları ve kitap bölümleri bulunuyor.
Prof. Dr. Ercümend ARVAS hocamız 2016 yılından bu yana aynı zamanda ASELSAN Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

★★★

Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mehmet Erkoç

1974 Kahramanmaraş doğumlu olan Erkoç, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra Yüksek lisans eğitimini Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde tamamlamış.
2001 yılında Ak Parti Kahramanmaraş Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği ve Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı yapan Erkoç, 2003-2008 yılları arasında Merkez İlçe Başkanlığı yapmış.
Bir dönem Kahramanmaraş İl Başkanlığı da yapan sayın Erkoç, 2014 Yılında ise Ak Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerini başarıyla yürütmüş.

★★★

Yönetim Kurulu Üyelerinden Muhammed Ali Oflaz

2004 yılında Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü ’nden mezun olan Yönetim kurulu Üyemiz;
Öz İplik-İş Sendikası ’nda Genel Başkan Danışmanlığı,
Kültür ve Turizm Bakanlığı ’nda önce Telif Hakları ve Sinemalar Genel Müdürlüğü, ardından Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü ’nde Kültür ve Turizm Uzmanı,
Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi ’nde İhale Yöneticisi,
Ankara Kalkınma Ajansı ’nda çeşitli birimlerde uzman,
İş Geliştirme ve Strateji Birimi ’nde Birim Başkanı ve Yatırım Destek Ofisi ’nde iki ayrı dönemde Koordinatör,
Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ’nda (BAKKA) Genel Sekreter olarak görevlerde bulunmuş.
Ankara Kalkınma Ajansı’nda uzman olarak görevine devam eden sayın Oflaz ‘ın geçmiş kariyerinin verdiği tecrübeleriyle Kardemir ‘e çok faydalarının dokunacağı şüphesiz.

★★★

Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aydın

Konusunun ve branşının en başarılı, saygı duyulan isimlerinden.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü 1989 mezunu olan sayın Aydın geçmişteki kariyerinde;
Türkiye Öğretmenler Bankası, Nahçivan Türk Bankası, AGK Dış Ticaret Ltd. Şti., Albarakatürk Finans Kurumu ve özel bankalarda Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür olarak görev yapmış,
Türk Hava Yollarının Finansman Başkanlığı, Bosna Hersek Hava Yollarında CFO, Yönetim Kurulu Üyeliği,
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’inde İştirakler Mali İşler Koordinatörü,
Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.’inde Grup CFO’su görevlerinde bulunmuş,
Türkiye Halkbankası A.Ş.’nde Genel Müdür Yardımcılığı,
Türkiye Halk Bankası Emekli Sandığı Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı,
Türk P ve I Sigorta A.Ş. ’nde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı,
Halk Bankası ’nın Hollanda ’da faaliyet gösteren iştiraki Demir Halk Bank ’ta Yönetim Kurulu Üyeliği,
Makedonya ’daki iştiraki Halkbank Skopje ’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı,
Halkbank Belgrade ’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı ile beraber belirli büyüklüğe sahip şirketlere yurt içi / yurt dışı finansman temini, birleşme & satın alma konularında danışmanlık hizmeti vermiş.

★★★

Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Demirhan

Türkiye Varlık Fonu Üst Yöneticilerinden olan (Genel Müdür Yardımcısı / Yatırımlar) sayın Demirhan, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü ’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü ’nde tamamlamış,
İş Yatırım, Çalık Holding, KPMG ve EWE gibi özel sektör şirketlerinde iş geliştirme, proje finansmanı, kurumsal finans gibi alanlarda yönetici pozisyonunda çalıştıktan sonra, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve sonrasında da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda beş yıl görev yapmış.

★★★

Genel Kurul toplantısı kararı ile Yönetim Kurulu üyesi olan Yusuf Canbolat

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü ’nden mezun olan Canbolat,
1990 yılında Albaraka Türk Genel Müdürlüğü ’nde, Anadolu Finans Mali Tahlil İstihbarat Müdürlüğü ’nde uzman yardımcısı ve uzman, daha sonra da Anadolu Finans Adana Şube Müdürü olarak görevlerde bulunmuş,
Türkiye Finans Katılım Bankası ’nda İzmir ve Ankara ’da Şube Müdürlüğü görevlerinin ardından 5 yıla yakın bir süre Türkiye Finans Katılım Bankası ’nda Ege Bölge Müdürü olarak görev yapmış,
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü ’nde Genel Müdür Yardımcılığı,
PTT Biriktirme ve Yardım Sandığı “PTT BYS” ile PTT BYS ’nin kuruluşu olan “İMS A.Ş.’ de Yönetim Kurulu Başkanlığı,
PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü ’nde müşavir olarak görevine devam eden Canbolat, ihtiyaç duyulmuş olacak ki 2 Kasım 2020 tarihli Genel Kurul toplantısı kararı ile KARDEMİR A.Ş. ’de Yönetim Kurulu üyeliğine atanmış.

★★★

Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Zümrüt Selçuk

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un kızı olan Zehra Zümrüt Selçuk, 1979 yılında Ordu’da doğdu. İlk ve ortaöğretimi süresince okula sırasıyla İzmir, Siirt ve Giresun illerinde devam ettikten sonra, 1996 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden mezun oldu.
Türkiye 49.’su olarak Bilkent Üniversitesi ekonomi bölümünü tam burslu olarak kazandı ve iktisadi ve idari bilimler fakülte üçüncüsü olarak mezun oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Michigan Üniversitesinde ekonomi doktorası eğitimine, Teksas Eyalet Üniversitesinde devam etti.

2003-2007 yılları arasında Teksas Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak bir süre çalıştı.
İslam İşbirliği Teşkilatı organlarından İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinde (SESRIC) çalıştı. Sonrasında aynı kurumda yöneticilik de yaptı.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Ankara temsilciliği,
Kadın Platformu üyeliği,
Satrançla Büyüyorum Derneği yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
9 Temmuz 2018’de Türkiye’nin ilk aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanı olarak atandı.
21 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındı.

Kardemir’e faydalı olacağı düşünülmüş olacak ki Mayıs 2021 tarihinde Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından KAP’a bildirilen açıklamada Selçuk’un yönetim kurulu üyeliğine seçildiği belirtildi.

★★★

Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan

Karabük halkının bildiği kadarıyla Mutullah Yolbulan ‘ın oğlu ama kariyerinde bir çok başarıları bulunan iş insanı. Öyle başarıları var ki en önemlilerinden bir tanesi; bugün olması gereken yerden kopmasına ve Karabüklüler ‘in etkisinin azalmasına neden olan ince zekası.

1962 Karabük doğumlu olan Mustafa Yolbulan, Karabük TED Kolejinden mezun olduktan sonra 1984 yılında University of Pennsylvania-Wharton School of Business, Ekonomi bölümünü bitirmiş. Babadan kalan Yolbulanlar Nakliyat A.Ş. ve Yolbulan Demir Sanayi Anonim Şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdüren Mustafa Yolbulan, 2008-2019 yılları arasında Kardemir Yönetim Kurulu Üyeliğinde de bulunmuştu.

Kardemir iştirakleri olan, Karçimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de, Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de yönetim kurulu üyeliği görevlerini üstlenen Yolbulan, Kasım 2019-2020 döneminde Kardemir Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmıştı.

★★★

Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güleç

1946 yılında Karabük ili Bulak köyü ’nde dünyaya gelen Kamil Güleç, ilk, orta ve lise eğitimini Karabük ’te tamamladıktan sonra 1969 yılında Ankara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sanayi İşletmeciliği ve İktisat Bölümünden mezun olmuş.
Üniversite yıllarında başlayan çalışma hayatıyla Demir ve Çelik sektöründe üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunduktan sonra, 1978-1979 yılları arasında kendisine ait sıcak haddeleme tesisi yatırımını gerçekleştirip üretim sektöründe yerini almıştır.

Karabük Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının özelleştirme sürecine çok ciddi fikir babalığı ve katkılar sağlayarak özelleştirme sürecinde Müteşebbis Heyet Başkanlığı yapmış.

İmalat sektörüne olan aşinalığı ve tecrübeleri sayesinde Kardemir ’in gelişimi ve üretim çeşitliliğine büyük oranda etki etmiştir.

Sosyal sorumluluk projelerinde de adını her alanda hissettiren sayın Güleç, 2010 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından “Üstün Hizmet Ödülü” ne layık görülmüştür.

1995-2017 yılları arasında Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekilli, 2018-2019 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Güleç, 02 Kasım 2020 tarihinde yeniden Kardemir Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir.

★★★

Şimdi banttı biraz geri saralım ve özelleştirme yıllarına gidelim.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından önceliği çalışan işçisine olmak kaydıyla Karabük halkına 1 TL karşılığında satılmıştı.

Hibe edilmişti…

Fakat en büyük pay olan ve günümüzde bile değerini kaybetmeyen “aslan payı” dişi çekilmiş işçiye verilmişti.

Hükümet yetkilileri her bir işçiyi kendilerine muhattap alamayacaklarına göre temsilcileriyle oturdular masaya.
Anlaşmalar imzalandı ve 1 TL ‘ye devredildi emekçisine.

İşçi (?) bir anda patron oldu.

Kendi işinin patronu ama karınca yuvasındaki bir karınca kadar hakkı olan patron. Çünkü, O’na bırakılan mirası temsilci seçtiği kişiler yönetecekti. Yani, işçinin sendikası hem fabrikayı yönetecek, hem de çalıştırdığı işçinin haklarını savunacaktı.

Zevk ve sefalar sürülürken işçiye, hakkı olup yetkisi olmayan ama ‘sahibi olduğu’ fikri aşılanan fabrikalarda her zamanki gibi çalışmak kalmıştı.

Kendini buğday ambarına girmiş tavuk gibi hisseden temsilciler, varlık ve yetki şokuyla bir müddet sefa sürdüler.
Sonrasında başlayan işçi homurdanmaları onları rahatsız etmiş olacak ki yatırım amaçlı “kontüni kütük” laflarını etmeye başladılar.

Çokta başarılı oldular zaten!

Kısa sürede kütük düşüncelerinin sonucu olarak kütük üreticisine dönüştürdüler O fabrikalar kuran, Türkiye’nin bel kemiğini oluşturmuş fabrikaları.

Bakın fabrika demiyorum, fabrikalar diyorum. Çünkü onlarca fabrikadan oluşuyordu. Her bir birim resmen kendi başına fabrikaydı.

Makine fabrikaları vardı mesela.
Bırakın Türkiye ‘yi bir çok ülkenin en küçük cıvatasından devasa büyüklükteki dişlilerine kadar parçalarını üretmişti.
Ülkedeki tüm Şeker, Çimento Fabrikaları O atölyelerden çıkmıştı.

Savurma Boru fabrikası mesela…
Bir eşi, benzeri yoktu. Yakın zamanın en yeni teknolojisi ile yapılmıştı.
Muhteşem bir tesisti.

İnşaat kısmı bile vardı. Gerektiğinde kendi yolunu, binasını yapıyordu.

Ve daha nice fabrikaları, bölümleri, kısımları…

Özelleşmenin hemen ardından birbirine bağlantılı entegre olarak çalışan fabrikaları kendi içlerinde bağımsız hale getirip fabrikalardan bir kaç fabrikaya dönüştürdüler.
O komple bir bütün olarak çalışan tesisleri birbirinden ayırıp, ayrı şirketler haline getirdiler.

Çok geçmedi, hemen ardından şirketleştirdikleri fabrikalardan kar etmeyenleri “zarar ediyor” gerekçesiyle lağvettiler.
Kapattılar.
Makinelerini, teknolojilerini; her şeylerini ya yok ettiler, yada sattılar.

Tüm yatırımları durdurdular.

O günlerin en karlı yatırımını yapmak istediler.
Hurdadan kütük üretimi.
En düşük maliyetle kütük yani.

Zaten başka bir şeyde beklenemezdi.

Sonuçta, O devasa fabrikaları basit bir ark ocağı ile mukayese edebilecek beyinlere sahiptiler.
Kütükçe düşünüp koskoca kütük üreten basit bir ark ocağına dönüştürdüler O devasa fabrikalar kuran fabrikayı.

Normal bir sonuçtu.

Kendi kopyalarını üretip kaçınılmaz sona hızla yaklaşırken sorumluluk almamak için çekilmeye başladılar.

İşte o dönemde etkili olmaya başlayan Karabük İş İnsanları yönetimde etkisini artırmaya başladı ve Kardemir ‘i yok olmaktan kurtardı.

Bugün, Kardemir kar eden dünya devi haline gelmişse bunun ilk tohumları (sevsenizde sevmezinizde) Mutullah Yolbulan ve Kamil Güleç ikilisiyle atıldı.

★★★

Kardemir bugünkü seviyesine nasıl ulaştı biliyor musunuz?

1995 yılından 2017 yılına kadar Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve 2018 ila 2019 yılları arasında yaptığı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi ile Kardemir ‘in çehresini ve vizyonunu değiştiren insan sayesinde.

Yüksek esvaplı çelik üretiminden tren rayına ve hatta tren tekerine kadar olan tüm yeni üretim çeşitliliğini artıran fikir babası sayesinde.

Karabük ‘ün ekmeğini yemiş, sağladığı iş imkanlarıyla ekmeğini yedirmiş, emeğini ve yükünü çekmiş iş insanı sayesinde.

Herkes demir üretirken çelik üretmenin hesaplarını yapan ve bunu başarabilen ileri fikirli kişi sayesinde.

Dün Fatma, Zeynep ve Ülkü ile övünürken, bugün onlardan çok daha teknolojik ve verimli yatırımlarının yapılmasını sağlayan yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşayan, aşıyla, ekmeğiyle, suyuyla büyümüş insanımız sayesinde.

Kardemir bugün; dünün onlarca Kardemir ‘i haline getirilmişse bu, Kamil Güleç sayesinde olmuştur.

Kamil Güleç, hiç bir zaman haddeci gibi düşünmedi.

KARDEMİR ‘e Ark Ocağı gibi değil A’dan Z’ye entegre üretim yapan fabrikalar gözüyle baktı.

O engin tecrübelerinden gelen imalatçı ruhuyla Kardemir ‘in üretim çeşitliliğini artırdı.

Bugün bunu anlayamayan, idrak edemeyen küçük beyinler; yarın Eskipazar’a kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesine KARDEMİR ‘in üretim çeşitliliğinin verdiği cazibe ile gelecek olan imalat sektörlerini görünce anlayacaktır.

Tabii rantın haricinde anlayabilecek beyinleri kaldıysa…

.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
Kaynak Gösterilse Dahi İzin Alınmadan Hiç Bir Yazı KOPYALANAMAZ! Copyright 1994 - 2021 Engin Koçali