Karabük Üniversitesi KBÜ’de ‘Hava Kirliliği’ Tezi
Karabük Üniversitesi KBÜ’de ‘Hava Kirliliği’ Tezi
Karabük Üniversitesi’nin ‘Karabük’ün Hava Kirliliği’ ile ilgili bilimsel araştırma yapması gerektiğini defalarca gündeme getirdim.
Rahmetli Gazeteci Mustafa Yanık’da bana destek verdi, televizyon ekranlarında yorum yaptı, köşe yazısı yazdı hatta dönemin KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a giderek makamında söyledi.
Meslektaşım Yanık’ın ömrü yetmedi, bildiğiniz gibi kanserden vefat etti.
★
Aradan yıllar geçti Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Ebelik Yüksek Lisans programına başlayan Ebe Kübra Nur Kılıç çok önemli bir konuyu ele aldı ve “Yüksek Lisans Tezi” hazırladı.
Kübra Nur Kılıç’ın Şubat 2021’de yayınladığı Yüksek Lisans Tezi konusu; “Kordon Kanında Kurşun-Kadmiyum düzeylerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi”
★
127 sayfalık araştırmadan kısa notlar derledim.
İŞTE SONUÇLAR
Karabük ilinde yaşayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 100 gebe gelişigüzel örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir.
Araştırma Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine doğum için başvuran gebelerin kordon kanından alınan kan örneklerinde kurşun- kadmiyum düzeylerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik tipte gerçekleştirilmiştir.
Araştırmada gebelerin kaç yıldır Karabük’te yaşadığı ile kordon kanı kurşun düzeyi arasında ilişki incelendiğinde, gebelerin Karabük’te ki yaşama yılı ile kordon kanı kurşun düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Yaşanılan yerin fabrikaya yakınlığı ile kordon kanı kurşun düzeyine etkisi incelendiğinde, gebelerin %53’ünün fabrikaya yakın yaşadığı, %47’sinin fabrikaya yakın yaşamadığı belirlenmiştir. Fabrikaya yakın yaşayan gebelerde kord kanı kurşun düzeyi 0,95 ± 0,23 μg/dl, fabrikaya yakın yaşamayanlarda 0,89 ± 0,20 μg/dl olarak saptanmış ve fabrikaya yakın yaşayan gebelerde kord kanı kurşun düzeyi daha yüksek saptanmıştır.
Bu araştırma sonucu Karabük’te yaşamanın gebeler ve bebekler üzerinde kordon kanı kurşun düzeyi açısından önemli bir etken olduğunu göstermektedir.
Karabük’te fabrikaların filtrelenmesi ve atıklarının denetimli yapılması hususunda dikkatli olunmalıdır. Dikkatli olunmadığı takdirde gebeler ve bebekler için tehlike oluşturmaktadır.
★
Karabük Üniversitesi öğrencileri tarafından bu tür araştırmalar yapılıyor fakat kurumsal olarak üniversiteden hiçbir araştırma veya açıklama yapılmıyor.
Rektörlük, Karabük’ün hava kirliliği ile ilgili her ne kadar sessizliğini korusa da KBÜ’de tez olarak yayınlanmasının bile umut verici bir durum olduğunu düşünüyorum.
Atilla Karaarslan 19/06/2021
www.atillakaraarslan.com