KARABÜK ‘ÜN ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞEN MAHALLESİ: 100.YIL
Engin Koçali ‘nin 16.10.2023 tarihli ve “KARABÜK ‘ÜN ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞEN MAHALLESİ: 100.YIL” Başlıklı Köşe Yazısı
Karabük’ün en kalabalık mahallelerinden biri olan 100.Yıl Mahallesi, son zamanlarda yaşanan çöp sorunuyla gündeme geliyor. Mahalle sakinlerinin şikayetlerini dikkate almayan yerel yönetim ve muhtarın ihmali nedeniyle, mahalle adeta çöplüğe dönüşmüş durumda.
Sokaklar, kaldırımlar sigara izmaritlerinden geçilmiyor. Bu görüntü, insanın içini acıtıyor ve düşündürüyor:
Toplumumuz çevre temizliğine neden önem vermiyor?
Mahallenin caddelerinde çöp kovalarının eksikliği; daha doğrusu YOKLUĞU, insanları çöplerini yola atmaya yönlendiriyor. Çöp toplama araçlarının çok uzun zaman aralıklarında çöpleri toplanması ise çöplerin varillerden dışarı taşmasına, yerlerde dağılmasına neden oluyor. Bu da çok kötü görüntüler sergiliyor.
Bakımsız Kaldırımlar Böğürtlen Tarlasına Dönüşmüş Durumda
Bunun yanında, uzun bir zamandan beri süpürülmemiş yollar, biriken toz toprakla birlikte kaldırım ile yol arasında ağaçların büyümesine ortam sağlamış durumda. Bahara kadar da temizlenmezse kaldırımlar ormanlık alana dönüşecek zaten.
Bakımsızlık nedeniyle böğürtlen çalıları kaldırımları tamamen kaplamış durumda. Yaya kaldırımlarını işgal eden bu çalılar, insanları yürüyemez hale getiriyor.
Peki, yerel yönetimler neden bu duruma sessiz kalıyor?
100.Yıl Mahallesi’nin çöplüğe dönüşmüş vaziyette olması ve bu konuda yerel yönetimin yetersizliği ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çevre temizliği, toplumun refahı ve sağlığı için büyük önem taşırken, bu sorunu görmezden gelmek kabul edilemez bir durum. Kamuoyunun dikkatini bu duruma çekmek ve çözüm bulmak için yerel yönetim yetkililerine büyük görev düşmektedir. Çünkü temiz bir çevre, temiz bir toplumun geleceğidir.
Mahalle Muhtarının İlgisizliğiyle Çöplükleşen Mahalle
100.Yıl Mahallesi’nin çöplük haline gelmesindeki bir diğer önemli faktör ise mahalle muhtarının ilgisizliği ve sorumluluklarını yerine getirmemesidir. Muhtar, makamında oturup sadece postacıların getireceği tebligatları beklemekte, mahalle için hiçbir gayret göstermemektedir. Adeta “saldım çayıra, Mevla’m kayıra” düşüncesiyle hareket etmektedir.
Muhtarın bu vurdumduymaz tavırları, mahalle sakinlerinin şikayetlerini duymazdan gelmek anlamına gelirken, çöp sorunu gibi önemli bir konuda da hiçbir çaba göstermediği açıkça gözlemlenmektedir. Mahalle halkı çaresiz bir şekilde çöplük haline gelen sokaklarda dolaşırken, muhtarın umursamazlığı yüzünden sorun çözümsüz kalmaktadır.
“Ne yani, muhtar mı toplasın çöpleri” diyeceksiniz şimdi ama olay öyle değil. Muhtarlık görevi, mahalle sakinlerinin haklarını ve çıkarlarını korumak, mahalle sorunlarını çözmek için var olan bir makamdır.
Muhtar ise tabir yerindeyse mahallenin avukatıdır.
Camii avlusunda değil, belediyenin kapısında bekleyip mahallisinin hakkını savunacak.
Diretecek…
Gerekirse başkanın kapısının önüne yatacak ve temsil ettiği mahallesinin diğer popüler mahalleler kadar belediyeden hizmet almasını sağlayacak.
Yok yapamıyor mu?
Çekip gitmesini bilecek o zaman.
Buyurun; Mahalle Sakinlerinin İsyanı
Mahalle sakinleri, bu duruma artık dayanamadıklarını ve yetkililerden yardım beklediklerini söylüyorlar. Mahalle sakinlerinden biri, “Bu mahallede yaşamak bir işkence haline geldi. Mahalle çöplük gibi. Sokaklar, kaldırımlar pislik içinde. Yetkililerden artık bir çözüm bekliyoruz. Tüm bu olumsuzlukları Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerinde göz önünde bulunduracağız” diyor.
★★★
Üniversitenin açık olduğu dönemlerde yaklaşık 15 bini yabancı uyruklu, 35 bini yerli olmak üzere toplamda 50 bin kadar üniversite öğrencisinin gelmesiyle 150 bin nüfuslu Karabük’ün en kalabalık mahallesine dönüşüyor bir anda 100.Yıl. Buna birde akşamları eğlenmek, gezmek için gelenler eklenince Karabük nüfusunun yarısı tarafından kirletilen semt oluyor 100.Yıl. Üstelik şehre dışarıdan gelenlerin büyük bir kısmına da konaklama hizmetini yine 100.Yıl veriyor.
Bu bilgiler bağlamında, mahallenin bu kadar pis ve düzensiz bir halde olmasının, sadece mahalle sakinleri tarafından değil, aynı zamanda öğrenciler ve misafirler tarafından da yerel yöneticilerin vurdumduymazlığı olarak algılandığı iyi bilinmeli. Bu durum, mahalle sakinlerinin yaşam kalitesini düşürürken, aynı zamanda üniversite öğrencilerinin ve misafirlerin de memnuniyetsizliklerine sebep olmaktadır.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, “hiç kusura bakmasınlar ben, millet eğlensin diye meyhane, pavyon falan açmam. Eğlenmek isteyen 100.Yıl Mahallesine gitsin. Orada istediği kadar eğlence mekânı var” demişti.
100.Yıl mahallesinin eğlence mekanlarıyla dolu olduğunu biliyorsunuz ama çöplüğe dönüştüğünden haberiniz yok mu sayın başkan?
Yönlendirdiğiniz insan sayısıyla nüfusu artan semtte çöplerin de arttığını bilmiyor musunuz?
Ancak, gerçekler öyle değil.
Gerçekler açıkça gösteriyor ki 100.Yıl Mahallesi eğlence mekanlarından ziyade çöplük olarak anılmaya başlanmış durumda. Sizin bahsettiğiniz mekanlar ne yazık ki çöp sorununun gölgesinde kaldı artık.
Bu konuda, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin biraz daha gerçekçi ve sorunlara odaklanan bir tutum sergilemesi gerekir. Eğlence mekanların önemi mi kaldı sanki çöplüğe dönüşmüş 100. Yıl’da.
Çöp sorunu gibi temel ihtiyaçların karşılanması belediyelerin görevleri arasında değil mi yoksa?
Bir gün gelin.
Fazla zamanınızı almaz.
Hiç ara sokaklara girmenize de gerek yok, (girerseniz, pisliğin ne kadar da çok olduğunu görüp rahatsız olabilirsiniz) sadece 100.Yılın ana caddelerini gezin yeter.
Yalnız arabayla değil yürüyerek gezin.
Pazar alanından başlayıp Bulak kavşağına kadar yürüyün ve görün yollardaki, kaldırımlardaki pisliği. (Tabii bu arada böğürtlen çalılarına azami dikkat gösterin.)
Haa, Bulak Kavşağına kadar gitmişken de karşı kaldırama geçip Karabük’e doğruda bi yüz metre kadar daha yürüyün zahmet olmazsa.
Yürüyün ki kaldırımda arpa ekilecek düzeyde toprak olduğunu gözlerinizle görün.
Kontörlü sayaçlar sayesinde en çok su faturası ödeyen 100.Yıl Mahallesi bu pisliği değil; en az 200 Evler kadar, Yenişehir kadar hizmeti hak ediyor bence…