ELİF BELEDİYECİLİĞİ
Elif Belediyeciliği, sosyal belediyeciliğin gerçek yüzünü gösteriyor. Desteksiz bırakılan Safranbolu, halk odaklı hizmetleriyle fark yaratıyor.
Lügate bakarsanız uzun boylu, zarif kız anlamında gelir ama o kısmı vatandaşı pek ilgilendirmiyor. Asıl ilgilendiren kısmı, bir diğeri olan “dostluk” anlamı.
Mesela İstanbul Üniversitesinin resmi internet sitesinde ‘Elif’ ismini tam anlamıyla detaylandırmışlar. Anlamını kısaca tanımlarken de şu ifadeyi kullanmışlar;
“Elif ismi, Arapça kökenli olup ‘Arap alfabesinin ilk harfi, birinci, öncü’ anlamına gelir. Bu isim, liderlik, öncülük ve başlangıç ile ilişkilendirilir. Elif ismi, genellikle liderlik vasıfları güçlü, öncü ve belirgin kişileri ifade eder.”
Bu vasıflar size birini hatırlatmıyor mu?
Devam edelim ve resmi sitede yazan detaylara bakalım;
“ELİF İSMİNİN KARAKTER ÖZELLİKLERİ” başlığı altında ise, şu bilgileri vermişler:
“Elif ismi taşıyan kişiler genellikle liderlik vasıfları güçlü, öncü ve belirgin bireyler olarak bilinirler. Bu kişiler, çevrelerine öncülük ve liderlik katar, etkileyici ve güçlü yapılarıyla öne çıkarlar. Ayrıca, analitik düşünme yetenekleri güçlü, yaratıcı ve duyarlı kişilikleri ile dikkat çekerler. Elif ismi, taşıyıcısına liderlik, öncülük ve belirginlik kazandıran bir isimdir.”
Bu vasıflar size birini hatırlatmıyor mu?
Devam edelim ve resmi sitede yazan diğer detaylara bakalım;
“Elif ismi taşıyan kişiler, genellikle sosyal ve iletişim yetenekleri güçlü bireylerdir. Bu kişiler, çevrelerinde liderlik ve öncülük yayar, arkadaş canlısı ve pozitif yapıları ile tanınırlar. Aynı zamanda, yardımsever ve içten yapıları ile dikkat çekerler. Elif ismi, kişinin hayatında liderlik vasıflarını ve öncü karakterini ön planda tutmasını sağlar. Bu isim, kişiye güçlü bir karakter kazandırarak, çevresine pozitif bir etki yaratır.”
Aşağıdaki resim anlatmıyor mu bunu?

Devam edelim ve resmi sitede yayınlanan Elif isminin birde harf analizine bakalım;
ELİF İSMİNİN HARF ANALİZİ
E: İletişim yeteneği ve sosyal olma
L: Sanatsal ve estetik duygular
İ: Duyarlılık ve sezgisel güç
F: Nazik ve uyumlu
Elif ismi, taşıdığı anlam ve kökeniyle değerli bir isim olup, kişilik özellikleri açısından da liderlik vasıfları güçlü ve öncü bireyler yetiştirilmesine katkıda bulunur.
Bu vasıflar size birini hatırlatmıyor mu?
★★★
Elif’in bu kadar anlamından ve tanımından sonra şimdi soracaksınız, “CHP, CeHaPe Belediyeciliğini anladık da nasıl oluyor bu Elif Belediyeciliği?” diye ama cevabını vermeden önce, çok değil bir ay öncesine gidelim.
Hatırlarsanız 31 Ocak 2025’de Karabük haber sitelerinde boy boy manşetler atılmıştı, “KARABÜK’E 172 MİLYONLUK DESTEK” diye.
AK Parti Karabük İl Başkanlığı tarafından yerel basına servis edilen bu haberin içeriğinde ise, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt’ın AK Parti Karabük Milletvekilleri ve Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile beraber, TBMM’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaret ettiklerini, bu ziyaretle belediyeler ve İl Özel İdaresi için toplam 172 milyon lira hibe ve finansman desteğinin bölgeye sağlandığı ifade edilmişti.
Karabük Belediyesi, 5 proje için 35 milyon lira hibe ve 120 milyon lira finansman desteği olmak üzere pastadan en büyük payı alırken, destekten faydalanacak diğer belediyeler, Yenice, Eskipazar, Ovacık, Yortan Belediyeleri ve Karabük İl Özel İdaresi olarak açıklanmıştı.
Ancak, listeye dikkatle bakanlar desteklerin sadece AK Parti belediyelerine gittiğini görünce gayri ihtiyari olarak kendilerine, “Safranbolu ile Eflani Belediyesi neden bu desteklerden pay alamadı?” diye sormuşlardır mutlaka. Ama eminim ki cevabını da azıcık düşününce bulmuşlardır.
Bulamayanlar ise, kuşkusuz çevresindekilerce aydınlatılmıştır.
Fakat sordukları bir soru daha vardı ki, bunun ne cevabını bulabildiler nede kendilerini aydınlatacak birilerini;
“Destekten saf dışı bırakılarak üvey evlat muamelesi gören Safranbolu’nun cezalandırılanı halkı mıydı, belediyesi miydi…?
Yoksa her ikisi miydi…?“
Merak etti Safranbolu halkı.
Hele; Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın, “Şehrimize kazandırdığımız desteklerle Karabük için önemli projeleri hayata geçireceğiz. Sayın Bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde açıklamada bulunması Safranbolu halkını ‘acaba?’ lara düşürdü.
Desteklerden mahrum bırakılan Safranbolu’da önemli projeler hayata geçemeyecek miydi?
Onu da merak etti Safranbolu halkı.
Üzülmedi.
Merak etti sadece.
Kentte insan odaklı belediyecilik yaşanırken pekte umurlarında olmadı aslında.
Çünkü biliyorlardı, adının özelliklerini birebir taşıyan Elif başkanlarının insan odaklı her konuda zoru başarabileceğini.
★★★
Her sene Kent Meydanına kurulan iftar çadırının bu sene nereye kurulduğunu yaklaşık bir aydır şehir dışında olduğum için merak edip sitemizin haber bürosunu arayıp sordum ve aldığım cevap karşısında şaşırdım.
“Kurulmadı” dedi arkadaşlar.
İnanamadım, araştırdım.
Doğruymuş; kurulmamış iftar çadırı.
İster istemez aklıma, “bu zor şartlar altında izdiham çıkacağından ve yetersiz kalacaklarından mı çekindiler acaba” düşüncesi geldi.
Kim bilir…
Oysa Safranbolu Belediyesi dar gelirli vatandaşını yine unutmamış bu mübarek ayda;
Çadır açmamış,
Lokantasını sunmuş vatandaşına.
Aklıma bir sürü soru işaretleri düştü.
Merak edip aradım Safranbolu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkilerde görevli arkadaşları, “Karabük Belediyesi iftar çadırı açmamış, siz açmışsınız. Peki, Karabük’ten gelen vatandaşa da iftar yemeği verecek misiniz?” diye sordum.
Alacağım cevaptan kuşkum yoktu ama bazı ilave söylemleri de duyunca çok şaşırdım. “Engin Bey, biz kimseye nereden geliyorsunuz diye sormuyoruz. Her gelene öyle tabldotla falan değil normal servis tabaklarında lokanta lezzetinde yemeklerini verip iftarlarını yapmalarını sağlıyoruz. Ramazan ayı nedeniyle şu anda öğle yemeği hizmeti vermeyen Kent Lokantamızda normal zamanda 75 TL’ye 4 kap yemek veriyoruz. Buraya Karabük’ten bırakın emekliyi memurlar bile geliyor. Burada da kimseye, ‘nereden geliyorsunuz’ diye sormuyoruz. Safranbolu’ya geliş-gidiş 60 TL. Buna 75 TL 4-5 çeşit yemeği ekleyin, toplam 135 TL. Yol parasıyla bile beraber uygun geliyor Karabük’te ikamet eden vatandaşlarımıza.” diye açıklamalarda bulununca, “bırakın emekliyi memurlar bile geliyor” cümlesi dikkatimi çekti doğrusu.
“Peki, bu maliyetleri karşılayabilecek yeteri sayıda hayırsever var mı?” diye sordum. Aldığım cevap fazlasıyla şaşırttı beni; “Bugün Ramazan’ın üçüncü günü ve 29 günlük kontenjan dolmuş vaziyette. Hayırseverler destek için birbiriyle yarıştı. Hala daha müracaatlar var.“
İşte, Elif başkan yine göstermiş Elif’liğini.
Elif Belediyeciliğini…
★★★
Neymiş Elif Belediyeciliği…?
Onca destek paketlerinden faydalanırken;
Bir İftar çadırı açamamanın veya açmamanın karşısında desteklerden yoksun bırakıldığı halde lokanta vizyonunda normal servis tabaklarında vatandaşa iftar verebilmenin adıymış Elif Belediyeciliği.
“Vatandaşın yaşadığı ekonomik zorlukları açığa çıkaracak” korkusuyla Kent Lokantası açmayanların veya açamayanların karşısında desteklerden yoksun bırakıldığı halde 4 kap yemeği 75 TL’ye verebilmenin adıymış Elif Belediyeciliği.
İftarı, sahuru siyasallaştırmamanın, siyasi değil sosyal anlamda vatandaşı düşünmenin adıymış Elif Belediyeciliği.
Evine et girmeyen vatandaşın önüne lokanta kıvamında et yemeği dahil 4 – 5 çeşit yemek koyabilmenin adıymış Elif Belediyeciliği.
Ramazan iftar yemeğinin maliyetini karşılayıp hayır işlemek, sevap kazanmak için sıraya giren yardımseverlerin birbiriyle yarışmasıymış Elif Belediyeciliği.
Şimdi duyar gibi oldum; “Safranbolu Belediyesi vermiyor ki hayırseverler veriyor iftar yemeğini” cümlelerini…
Ne demiştik yazımınız başında Elif’i anlatırken;
Liderlikten bahsetmiştik.
Analitik düşünme yeteneklerinden bahsetmiştik.
Duyarlı kişilik özelliğinden bahsetmiştik.
Yardımseverlikten bahsetmiştik.
Elif gibi Elif olmaktan bahsetmiştik.
Öyle değil mi..?